Európsky automobilový trh stále klesá, produkcia by mala klesnúť

02.02.2013 Celý región

Paríž 2. februára (TASR) - Európsky automobilový trh pokračuje v poklese a jeho skoré zotavenie sa neočakáva. Predaj áut sa v januári znížil vo Francúzsku, Španielsku aj Taliansku, informovala agentúra Reuters.

Vo Francúzsku počet registrácií nových áut medziročne klesol o 15 % na najnižšiu januárovú úroveň od roku 1997. V Taliansku predaj áut padol o 17,6 % a v Španielsku o 9,6 %, a to aj napriek obnoveným dotáciám na kúpu auta.

Podľa analytika Credit Suisse Davida Arnolda pokles dopytu naprieč Európou signalizuje, že výrobcovia budú musieť obmedziť produkciu o ďalších 7 %. Predaj áut v Európe vlani klesol najprudšie za dve desaťročia a dostal sa na 17-ročné minimum. Príčinami sú úsporné opatrenia vlád a narastajúca nezamestnanosť.
 
V USA predaj rastie

Predaj áut v USA sa v januári zvýšil o 14 %. Americký automobilový trh tak dobre odštartoval štvrtý rok zotavovania z krízy spôsobenej recesiou, informovala agentúra Reuters.

Počet predaných vozidiel v januári 2013 prekročil 1 milión a tempo predaja prepočítané na celý rok predstavovalo 15,3 milióna áut. Bol to najlepší január od roku 2008. Ak by januárové tempo vydržalo, za celý rok 2013 by sa predalo takmer o 1 milión vozidiel viac ako vlani, keď sa predaj zvýšil o 13 % na 14,5 milióna vozidiel. Aj to je však stále výrazne pod maximom z roku 2005, keď sa v USA predalo 17 miliónov osobných a nákladných automobilov. Najhorším rokom za posledné tri desaťročia bol rok 2009, vtedy sa predalo len 10,4 milióna nových áut.

Spomedzi automobiliek najviac zvýšila odbyt Toyota, až o 27 %. Predaj Fordu vyskočil o 22 % a General Motors (GM) a Chrysleru vzrástol po 16 %. Predaj Nissan Motoru sa zvýšil o 2 % a Hondy o 12,8 %.

GM očakáva, že tento rok sa v USA predá 15 až 15,5 milióna áut. Vývoj na automobilovom trhu je každý mesiac jedným z prvých indikátorov vývoja ekonomiky. Zamestnanosť sa v januári zvýšila menej, než sa očakávalo, avšak v novembri a decembri 2012 sa v USA vytvorilo oveľa viac pracovných miest, než sa doteraz predpokladalo, a to aj napriek nečakanému poklesu ekonomiky.

Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
 

Vyberte región